sunnuntai 30. huhtikuuta 2017

Vappu sima

Näin hyvissä ajoin ajattelin alkaa harjoittelemaan mummoksi tulemista ja mikä siihen olikaan hyvä aloitus, kun tuleva vappu ja vappusiman teko.  Niinpä poikkesin kauppaan hakemaan simatarpeet.



Netistä löytyihin Dansukkerilta helppo siman ohje http://www.dansukker.fi/fi/resepteja/sima--perinteinen-.aspx

Siman tein ämpäriin, jätin pullotusvaiheen pois, koska siihen hätään en pulloja löytänyt. Hyvin onnistui ilman pullotustakin. Ensi vuonna taidan kuitenkin siman pullottaa jotta hiilihappoja saataisiin enemmän.

Itsellä muistona lapsuudesta, kun olin noin 10-vuotias. Äiti oli tehnyt simaa ja äidin veljenpoika, joka oli noin 15-vuotias oli tulossa kylään. Muistan kuinka itse join lasillisen siinä ajassa, kun Pentti oli juonut jo kaksi lasillista ja oli kolmatta vailla. Valitin äidille kummaa makua ja kummaa oloa, kun taas Pentti kehui simaa hyväksi ja halusi lisää. Äidillä heräisi epäilykset ja maistoi simaa ja totesi "Simat on nyt juotu ja lopu menee viemäriin. Pentti pysyy sitten meillä." Oli tainut äidillä lörähtää jotain, koska taisi olla muutama prosentti simassa mukana. Serkkupoika vaan naureskeli. Sen jälkeen meillä ei koskaan simaa enää ollut.

Tämän kokemuksen myötä en uskaltanut koskaan tehdä simaa omille lapsilleni.

Vappuun kuuluu myös perinteiset munkit - sitä onkin tullut harjoiteltua jo silloin kun lapset asuivat kotona. Käytän peruspullaohjetta myös munkeissa, ehkä ihan vähän vähempi jauhoja. Munkit paistan perinteisesti valurautapadassa rypsiöljyssä.


Sima on valmis ja munkit, ei muuta kun syömään.



Säästä huolimatta ILOISTA VAPPUA kaikille.




Ei kommentteja: